Krönikor

I spåren av skidskandalen i Finland

Krönika: I vårt östra grannland pratar man fortfarande om dopingskandalerna som skakade om finsk skidsport åren kring sekelskiftet och som satte djupa ärr i den finska folksjälen. För inte kunde det vara sant att de finska skidhjältarna hade använt förbjudna medel för att nå medaljer, framgångar och berömmelse? skriver Janne Åkerblom

26 år sedan skandalen i Finland
Krönika: 26 år efter det första stora dopingavslöjandet har journalisten Johanna Aatsalo skrivit en bok om hur det gick till när det uppdagades att finsk skididrott var genomkorrupt, allt från de största stjärnorna till den högsta ledningen. Boken toppar allt vad finska boklistor heter.
Alla nekade. Det var inte sant. Nej, nån dopning var det inte fråga om. Jari Räsänen hade sannerligen inte tagit något otillåtligt. Och absolut ingen tillväxthormon, skriver Janne Åkerblom.
Har friidrotten råd att arrangera tävlingar?

Krönika Har friidrotten råd att arrangera stora tävlingar så länge till? 

: Vi lever i en tid där allt färre människor ställer upp och bjuder på sin egen fritid för idrottens skull. Därför måste man sig ställa frågan: "Har friidrotten verkligen råd i framtiden?, 

Ja, det samma gäller även andra idrotter där det krävs mång funktionärer, men friidrotten är extrem i det avseendet, skriver Janne Åkerblom.

Valberedningens arbete underskattas

Det är fortfarande ett gubbvälde med många äldre män i styrelsen, skriver Janne Åkerblom och funderar på varför det är en övervägande del erfarna män i idrottsstyrelserna, valberedningarnas makt och att det finns ett behov av mentorprogram för att få in och lära upp in fler yngre styrelseledamöter.

När applåderna tystnar...

Krönika:  Att döma av rubriken kan man tro att det här handlar om när elitidrottare lägger av, men nej, det här handlar om stämningen på arenan. För i dagens moderna samhälle är det faktiskt viktigare att tala om att man är på plats än att faktiskt vara där. 

Kolla bilden. Den är från Bauhausgalan i somras. Mondo Duplantis hoppar nytt stadionrekord. Man kan förstås förundras över att det är bara jag som har kameran riktad mot något annat än Mondo, ribban och stavhoppsbädden. Vad är det för fel på mig egentligen?,skriver Janne Åkerblom

Michael Johnson har både rätt och fel

Krönika: I veckan twittrade den forna världsrekordhållaren och flerfaldige OS-vinnaren (du minns väl dubbeln 200m + 400m i Atlanta 1996) Michael Johnson om friidrottens framtid och hans recept för att sporten ska kunna locka och behålla sponsorer och fans, skriver Janne Åkerblom.

Lågkonjunkturen drabbar även arrangörer

Krönika: Nästan 16 000 startande i Vasaloppet. Populariteten håller i sig, men det finns tecken på bristande intresse från landets motionärer.

Corona har drabbat idrotten hårt, särskilt de långlopp och motionslopp som många små och stora föreningar har som enskilt största inkomstkälla. Men en tillväxt under 2023 kan anas, även om lågkonjunkturens ekonomiska ok säkert får många presumtiva deltagare att tveka, skriver  Janne Åkerblom

”Flytta Lidingöloppet till Märsta!”

Krönika: Jävla gubbe.  Det sa jag aldrig. Men jag tänkte det.

Farbrorn – eller snarare hans hund – som jag i all välmening en stund innan hade tilltalat var en riktigt butterhink. Inte hunden alltså, den viftade på svansen. Men Farbror Surgubbe var det definitivt. Han hade undrat om jag visste vilka som stod bakom Lidingöloppet.

– Du menar vilka klubbar som arrangerar? Det är funktionärer från väldigt många klubbar på Lidingö och några inne i stan, hade jag svarat. Men det är friidrottsklubben och orienteringsklubben här på ön som tillsammans äger Lidingöloppet och som är huvudarrangörer, skriver Janne Åkerblom.

Utan oss oumbärliga fanns inte idrotten

Krönika: Det har sagts många gånger förr och det är värt att säga det många gånger till. Utan det ideella ledarskapet, utan alla ideella insatser från hjälpsamma föräldrar, aktiva, före detta aktiva m fl skulle svensk idrott inte existera.

När jag skriver det här har jag precis kommit hem från tre dagars ideellt arbete med TCS Lidingöloppet. Det är ett lopp som är synonymt med folkhälsa och rörelseglädje. Det är också ett lopp som har varit en pionjär inom många områden, skriver Janne Åkerblom.

Konsten att sända en friidrottsgala i TV

Den där TV-sändningen där du inte fick se Armand Duplantis försöka hoppa 6.15, en centimeter över den högsta höjd någon människa någonsin har klarat i stavhopp utomhus, utlöste ett ramaskri från tittarna.

Hur det kunde ske och hur komplicerat det är att sända en friidrottstävling, förklarar Janne Åkerblom, event presentation-expert. I några artiklar ska han redogöra för svårigheterna för TV och samtidigt berätta om en idrott som håller på att tappa sitt självförtroende och även ge förslag på vad man kan göra för att lyfta friidrotten i framtiden. 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.